trimmen

Geplaatst op zondag 21 september 2008 @ 14:03 , 1703 keer bekeken

Laekense herder zijn trimhonden. Een laekense zonder trimvacht is GEEN Laekense maar een intervarieteit.

 

Niet alle Laekense hoeven echter even vaak getrimd te worden, meestal is het 2 maal per jaar maar het kan ook zijn dat de vacht pas na 9 a 10 maanden trimrijp is. Over hoe te trimmen is al genoeg geschreven maar nu enkel "handigheidjes" die het uiterlijk van de hond ten goede komen en de Laekense karakteriseren. Trim je met dit in je achterhoofd, dan verschijnt de echte Laekense!!

 

- het hoofd van de ruwhaar mag NOOIT wigvormig zijn (spits toelopen). Door het GARNITUUR is de snuit BREDER dan bij de andere Belgische herders! ( uit: trimadviezen, Belgische herder special NVBH);

- houd de oortjes steeds vrij van flosjes op de randen en erg kort in de beharinging, bv 1x per maand bijwerken is geen luxe. Knip de oorrandjes niet, je krijgt dan dikkere randen om het oor en da's minder mooi. Gewoon met de vingers plukje voor plukje eruit tot een mooie scherpe rand ontstaat;

- het haar IN de gehoorgang laat je staan, maar op de schelp verwijder je het haar;

- het haar tussen de oortjes trim je niet, hooguit wat bijwerken met het duplexmes, zo "zakken" de oortjes in het haar en lijken ze kleiner;

- houd de z.g. PLUIM van de staat, 2 a 3 maandelijks bijwerken. De Laekense is de enige varieteit zonder pluim. Het makkelijst is weer het duplexmes te gebruiken. Zo hou je een dikkere staart, stevig en in rond model;

- het haar boven de ogen en op de snuit kam je naar voren en KNIP dit vanaf het midden van de neus schuin boven de ogen weg, geen haar over de ogen laten groeien.

- het garnituur op de snuit laat je STAAN, nooit alles wegtrimmen, het hele voorkomen van de Laekense is dan weg. Wel af en toe bijwerken met een kam, zo krijg je steeds meer garnituur. Dit haar is bij goede ruwharen zachter als op het lijf.

- de poten trim je spaarzaam. Meestal is er niet zoveel haar op de poten en daarom bijwerken met het duplexmes zodat er steeds meer haar op de poten komt waardoor ze er steviger uit zien. Maak er geen dunne pootjes van.

- van de mondhoeken naar de ogen trekken we een denkbeeldige lijn, van het haar wat daarvoor zit blijven we af. Dit zg "garnituur" geeft de ruwhaar zijn typerende uiterlijk! (uit "de Belgische herder" Ruud Haak 1984)

- bij laekense met veel onderwol, over het algemeen de Nederlandse lijnen, begin je ongeveer 6 weken na het trimmen met het zg ontwollen. Met een kam wordt het zachte onderhaar verwijderd zodat het harde bovenhaar mooier en met meer kleur, kan verschijnen. Blijf dit ontwollen op regelmatige tijden doen mede hierdoor voorkom je kale plekken bij de volgende trimbeurt! Tevens dient rond deze tijd de zg "opslag" te worden weggetrimd. Opslag is het zachtere onderhaar dat is blijven staan en is gaan groeien. Door dit te verwijderen komen de harde bovenharen mooier tot uitdrukking en krijgt je hond de mooie vaalrosse kleur!!

Wij vinden het "doortrimmen" van de laekense, dwz het hele jaar door de vacht trimmen, ongewenst. Het enig doel is om door het jaar heen met de hond naar hondenshows te gaan.........maar de hond komt nooit in volle vacht!

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: