trimmen van de Laekense herder

Geplaatst op zondag 21 september 2008 @ 14:03 , 3608 keer bekeken

Laekense herder zijn trimhonden. Een laekense zonder trimvacht is GEEN Laekense maar een intervarieteit 

 

Zoey van de Bleyckershond

 

ZO (!) wordt de Laekense getrimd! Met het plukmes letterlijk plukken! Hier onze Zoey van de Bleyckershond net na haar 2e nest, volledig getrimd!

Scheer uw Laekense nooit!! De vacht is voor jaren verpest. Jeuk en een zachte bleke vacht zijn maar enkele nadelen!

Sommige trimmers scheren na het trimmen de ondervacht! Doe dat nooit. Natuurlijk ziet een geplukte laekense er na het plukken wat "rommelig" uit, maar enige "na-trim" aandacht de weken na het trimmen heffen dit snel op. Ook ontstaan er soms wat kale plekken, met name als de vacht erg rijp is. Dit heeft geen enkel nadeel voor de nieuwe vacht. Sterker nog, hoe korter de hond wordt getrimd, hoe mooier de nieuwe vacht zal verschijnen. En dat na iedere volgende trimbeurt weer! Op een leeftijd van ongeveer 3-4 jaar heeft de Laekense zijn volle vacht bereikt!

 

Onderhoud: de vacht heeft heel weinig onderhoud nodig, na het trimmen ontwollen we een week of 6 waardoor het nieuwe haar met meer kleur verschijnt. Daarna slechts af en toe de vacht met een grove kam uitkammen. Daarnaast 1 keer per week het garnituur met een grove kam klitvrij houden en naar voren kammen en schuinboven de ogen weg-KNIPPEN!. Geen haar over de ogen laten groeien. Op deze manier blijven snor en baard intact en worden netjes onderhouden.

 

Een "Laekens" vachtje!

 

Niet alle Laekense hoeven even vaak getrimd te worden, meestal is het 2 maal per jaar maar het kan ook zijn dat de vacht pas na 9 a 10 maanden trimrijp is.  Enkele "handigheidjes" die het uiterlijk van de hond ten goede komen en de Laekense karakteriseren. Trim je met dit in je achterhoofd, dan verschijnt de echte Laekense!!

 

- het hoofd van de ruwhaar mag NOOIT wigvormig zijn (spits toelopen). Door het GARNITUUR is de snuit BREDER dan bij de andere Belgische herders! ( uit: trimadviezen, Belgische herder special NVBH);

- houd de oortjes steeds vrij van flosjes op de randen en erg kort in de beharinging, bv 1x per maand bijwerken is geen luxe. Knip het randje of gewoon met de vingers plukje voor plukje eruit tot een mooie scherpe rand ontstaat;

- het haar IN de gehoorgang laat je staan, maar op de schelp verwijder je het haar;

- het haar tussen de oortjes trim je niet, hooguit wat bijwerken met het duplexmes, zo "zakken" de oortjes in het haar en lijken ze kleiner;

- houd de z.g. PLUIM van de staat, 2 a 3 maandelijks bijwerken. De Laekense is de enige varieteit zonder pluim. Het makkelijst is weer het duplexmes te gebruiken. Zo hou je een dikkere staart, stevig en in rond model;

- het haar boven de ogen en op de snuit kam je naar voren en KNIP dit vanaf het midden van de neus schuin boven de ogen weg, geen haar over de ogen laten groeien.

- het garnituur op de snuit laat je STAAN, nooit wegtrimmen, het hele voorkomen van de Laekense is dan weg. Wel af en toe bijwerken met een kam, zo krijg je steeds meer garnituur. Dit haar is bij goede ruwharen zachter als op het lijf.

- de poten trim je spaarzaam. Meestal is er niet zoveel haar op de poten en daarom bijwerken met het duplexmes zodat er steeds meer haar op de poten komt waardoor ze er steviger uit zien. Maak er geen dunne pootjes van. Voetjes rond knippen.

- van de mondhoeken naar de ogen trekken we een denkbeeldige lijn, van het haar wat daarvoor zit blijven we af. Dit zg "garnituur" geeft de ruwhaar zijn typerende uiterlijk! (uit "de Belgische herder" Ruud Haak 1984)

- het haar langs het hoofd trim je kort, dit zit vaster dan op het lijf maar na het trimmen is de kop niet vierkant maar gestrekt! Trim je dit haar niet dan ontstaat een ongewenste zg leeuwenkraag 

- bij laekense met veel onderwol, over het algemeen de Nederlandse lijnen, begin je ongeveer 6 weken na het trimmen met het zg ontwollen. Met een kam wordt het zachte onderhaar verwijderd zodat het harde bovenhaar mooier en met meer kleur, kan verschijnen. Blijf dit ontwollen op regelmatige tijden doen mede hierdoor voorkom je kale plekken bij de volgende trimbeurt! Tevens dient rond deze tijd de zg "opslag" te worden weggetrimd. Opslag is het zachtere onderhaar dat is blijven staan na het trimmen en is gaan groeien. Door dit te verwijderen komen de harde bovenharen mooier tot uitdrukking en krijgt je hond de mooie vaalrosse kleur!!

Wij vinden het "doortrimmen" van de laekense, dwz het hele jaar door de vacht trimmen, ongewenst. Het enig doel is om door het jaar heen met de hond naar hondenshows te gaan.........maar de hond komt nooit in volle vacht!

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.


Of maak zelf een Clubs account aan:


Aanbevelingen door leden:

brugske starstarstarstarstar

Bijv. "Dit is een superleuke club voor..."