de ruwe vacht

Geplaatst op dinsdag 09 januari 2007 @ 18:02 , 981 keer bekeken

De ruwharige hond:

De Laekense herder dient een ruwharige vacht te hebben.  Echter sec met de term ruwhaar zijn we er nog niet. Het ruwhaar komt n.l. in 4 verschijningsvormen,  warhaar, ruighaar, stekelhaar en draadhaar. Ruwhaar komt ook in verschillende varieteiten naar voren, van sterk gegolfd en gekruld tot zo recht als een stekel. Ook de hardheid is divers, er zijn haren zo hard als een kokosmat maar ook haren die duidelijk minder hard van structuur zijn. Draadhaar wordt omschreven als hard en glad haar, in een krulvarieteit. Dat kan een heel stijve krul zijn, maar ook licht gegolfd en van kort naar behoorlijk lang. De Laekense is een draadhaar, ongeveer 6 cm en gegolfd.

Hoe weet men nu wanneer men te maken heeft met een ruwharige hond? Dat is niet zo moeilijk, er zijn enkele typerende eigenschappen die alle ruwharen bezitten:

- het dekhaar is vrij hard van structuur;

- het voelt stevig aan en de kleur is altijd helder;

- het dekhaar is niet extreem lang, ongeveer 6 cm, heeft een duidelijke blokverharing (=gelijktijdig rijp) en een gelaagde ondervacht met open karakter;

Het open karakter komt het best naar voren tegen de tijd dat de vacht rijp wordt. Het gaat op bosjes bij elkaar staan en staat dan ook duidelijk van het lichaam af.

Dit is de ideale vacht wat het verharen betreft, je kan het plukken!

 

slide+14.jpg

Goede ruwharen bezitten een langere en volle beharing aan snuit en poten (garnituur en beenharen). Soms heeft ook deze beharing een ondervacht. Deze beharing is meestal fijner en zachter van structuur dan de beharing op de rug!

Deze beharing heeft i.t.t. op andere plaatsen meestal een mozaiekverharing dwz in gedeelte wordt deze rijp. Dit haar kan worden geplukt maar altijd zo dat kop en benen in model blijven. Knippen van het garnituur kan indien dit haar uit een enkelvoudige vacht bestaat, dwz zonder wollige ondervacht. 

Nog iets over de ruwhaar pups: elke ruwhaar pup heeft vrij zacht haar, maar een goede ruwhaar pup voelt aan als een verenvulling van een kussen!

 (uit  "vacht en vachtproblemen bij honden", Ria Luytelaar, 1980)

 

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: