De Laekense herder

Geplaatst op zondag 10 april 2011 @ 14:10 , 1053 keer bekeken

De laekense is de ruwharige variant van de Belgische herders. Zijn robuuste uiterlijk en ruige kop spreken mensen aan. Ze verharen weinig, alleen tegen de tijd dat ze trimrijp zijn vindt u wat losse bosjes onderhaar. Van oudsher gewend aan het buitenleven, kan hij ook de ideale buitenhond zijn!

De Laekense herder is een echte gebruikshond, levendig, aanhankelijk en altijd bereidt tot interactie. Niet voor niets is de Laekense door de FCI als GEBRUIKSHONDEN-ras bestempelt. Show is niets voor de Laekense, het lange wachten kan hem niet bekoren, liever is hij bezig met alle dingen om hem heen maar in huis kan het een rustige metgezel zijn. Hij is allert, open en vriendelijk, maar pas op, als je hem op jonge leeftijd niet voldoende socialiseert kan hij een erg felle bewaker van huis en haard worden en fel en afwachtend reageren naar vreemden!

Een Laekense hoort open en eerlijk mensen tegemoet te treden, het is geen allemansvriend en hecht zich het meest aan zijn baasje(s), maar hij heeft graag aandacht van anderen. Afwachtende, angstige en met argressief gedrag op nieuwe dingen reagerende Laekense zijn geen goede vertegenwoordigers van het ras, maar komen helaas voor.

Over het algemeen zijn ze vrij zacht van karakter en mede daardoor erg makkelijk af te richten. Ruwe behandeling kan hen voorgoed verpesten. Het zijn heel fijne gezinshonden.

Laekense bewegen graag, je doet ze geen groter pezier dan met ze te gaan wandelen, hardlopen of mee te laten lopen naast de fiets. 

Laekense leren snel. Ze hebben zo in de gate welk gedrag hen het meeste voordeel oplevert, het kunnen daardoor ook echte aanstellers zijn. Daarom konsekwent opvoeden en ongewenst gedrag direct duidelijk afkeuren! 

 

 

Wat africhten betreft, doordat het geen harde honden zijn en vaak niet de gewenste "volle beet" bezitten is het deelnemen aan wedstijden vaak te hoog gegerepen zeker als je voor de prijzen wil gaan en geen concessies wil doen aan het uiterlijk  (er zijn ook Laekense gekruist met (mondioring)mechelaars uit werklijnen, maar deze verliezen al snel het zo mooie kopgarnituur) maar het IGP-certificaat is vaak haalbaar, tenminste als je een goede lijn kiest 

 

Foto: Bjorn van der Stalle helpt onze Cisse aan het IPO1!

 

"Waarom koesteren wij zo'n grote genegenheid tegenover honden? Waarom hebben zij de kracht om ons op te beuren of bedroeft te maken en waarom vinden wij het niet prettig als onze hond ons negeert?

Ik heb het gevoel, dat er meer is dan het feit, dat zij ons vriendelijk tegemoet treden en steeds van ons houden zonder vragen te stellen. Zij zijn geheel van ons afhankelijk. In onze handen ligt het vermogen om hun leven gelukkig of ellendig te maken en slechts de echte hondenliefhebber kent de tevredenheid die hij ervaart uit de bewijzen van plezier en tevredenheid van zijn hond!"

(James Herriot)

 

 


Welkom bij Clubs!

Kijk gerust verder op deze club en doe mee.

Wat is dit?


Of maak zelf een Clubs account aan: